Featured Post Via Labels

Theme images by Storman. Powered by Blogger.

About Me

My photo
This blog is about sharing materials such as investment, unit trust, business, entrepreneurship and other financial planning that can generate income based on personal experiences. The author also posts her thoughts and observations on life in general.

Search This Blog

Blog Archive

Top Ad 728x90

Top Ad 728x90

About

Templateism?

Site Links

Top Ad 728x90

Featured Slides Via Labels

Featured Posts Via Labels

Pages

Top Ad 728x90

Featured Posts

Monday, February 3, 2020

Dana Unit Amanah Patuh Syariah

- No comments
DANA UNIT AMANAH PATUH SYARIAH | Selain dana konvensional, Public Mutual turut menawarkan pelbagai jenis dana unit amanah patuh Syariah untuk memenuhi keperluan pelabur yang beragama Islam.

 

Dana-dana berlandaskan Shariah Public Mutual ini diurus berlandaskan Syariah oleh pengurus dana yang profesional dan turut dikaji semula oleh penasihat Syariah. Terdapat pelbagai kelebihan apabila anda melabur dalam dana unit amanah patuh Syariah, antaranya perihal yang berkaitan patuh Syariah disahkan oleh Penasihat Syariah.

Untuk dapatkan maklumat lanjut berkaitan dana-dana patuh Syariah Public Mutual, sila hubungi PEUA anda. 

Untuk dapatkan maklumat lanjut berkaitan dana-dana patuh Syariah Public Mutual, sila hubungi saya dengan mengisi borang di bawah:



📃 Selain itu, kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000.00 

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah :

Thursday, January 30, 2020

Simpanan Jangka Panjang

- No comments
SIMPANAN JANGKA PANJANG | Setiap dari kita mengharap untuk menjadi kaya bila bersara.. Andai tak kaya pun sekurang-kurangnya ada wang untuk dibelanjakan tanpa mengharap belas ikhsan. Namun jika kita menunggu terlalu lama untuk mula menyimpan, kita perlu lebih banyak wang untuk mencapai matlamat tersebut sedangkan usia pula semakin meningkat.

Menurut pakar pelaburan:

"On savings:

Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving." - Warrent Buffett

Belajar dari kesilapan orang terdahulu.. Apa kata mulakan simpanan anda sekarang dengan Direct Debit Authorisation (DDA) sebagai langkah permulaan bagi mencapai matlamat kewangan yang selesa..

Warrent Buffett

Bagaimana caranya? Hubungi saya dengan mengisi borang di bawah :


📃 Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000.00 

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah.

Thursday, January 16, 2020

4 Ciri-Ciri Utama Agen Unit Trust Yang Bagus

- No comments
4 CIRI-CIRI UTAMA AGEN UNIT TRUST YANG BAGUS | Agen Unit Trust juga disebut sebagai Perunding Unit Amanah, jangan confuse.. Pelaburan Unit Amanah merupakan satu pelaburan jangkamasa panjang. Oleh itu, adalah sangat penting untuk memilih agen unit amanah yang komited dan boleh bertahan lama.

4 Ciri-ciri Utama Perunding Unit Amanah

Untuk memastikan agen unit amanah anda seorang yang komited, pastikan beliau ada ciri-ciri utama seperti berikut :

1. Integriti - Bila sebut integriti ia kombinasi antara sikap jujur dan amanah. Jadi integriti sangat penting bagi seorang perunding unit amanah kerana ianya melibatkan pelaburan dan wang. Pertalian antara pelabur dan agen unit amanah bersifat jangkamasa panjang sama seperti pelaburan. Oleh itu integriti sangat penting bagi menjamin perhubungan yang berpanjangan.

2. Kepercayaan - Pelabur meletakkan sepenuh kepercayaan kepada perunding unit amanah. Jadi perunding unit amanah jangan letakkan harapan tinggi menggunung tapi mustahil untuk dicapai. Be realistic, bina kepercayaan bukan janji manis.

3. Memahami - Agen perlu mendengar dan memahami kehendak pelabur bukan agen syok sendiri. Fahami matlamat pelaburan pelabur dengan ikhlas.

4. Ilmu - Setiap agen unit amanah hendaklah sentiasa mempertingkatkan diri dengan ilmu pelaburan. Peka dengan keadaan ekonomi semasa. Bijak membuat perancangan kewangan. Mujurlah syarikat unit amanah saya sertai ada sediakan segala keperluan bukan setakat training dan e-Learning. Jadi saya lebih confidence untuk buat yang terbaik dan sedia untuk membina reputasi baik kepada pelabur.

Sekian, salam success selalu..




📃 Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000. 00

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah :

Wednesday, January 1, 2020

Tips Kewangan Generasi Y (Gen Y)

- No comments
TIPS KEWANGAN GENERASI (GEN Y) | Pengklasifikasian generasi menurut Tapscott (1999) adalah bersandarkan revolusi teknologi maklumat yang sememangnya telah mencorak zaman ketika ini. Pengelasan generasi dan tahun kelahiran menurut kajiannya adalah seperti berikut :

1. Generasi X - lahir di antara tahun 1965 sehingga tahun 1976;
2. Generasi Y - lahir di antara tahun 1977 sehingga tahun 1997; dan
3. Generasi Z - lahir selepas tahun 1998.

Kesemua generasi yang diketengahkan ini mempunyai latar dan citra kehidupan yang unik lagi tersendiri serta berbeda malahan jua berlawanan di antara satu sama lain. Apa yang pasti ketiga-tiga jenis generasi ini turut berbeza dengan generasi sebelumnya.

Apa kaitan Generasi atau singkatan Gen dalam tips kewangan?

Berdasarkan kajian, kes kebankrapan di Malaysia melibatkan individu berumur 25 hingga 34 tahun. Kalau kita lihat kategori generasi mengikut tahun seperti yang dinyatakan di atas, ianya melibatkan Generasi Y atau GEN-Y. Punca kebankrapan Gen-Y adalah kerana kegagalan membayar semula pinjaman peribadi dan kad kredit.

Mengikut pengalaman saya sendiri, di peringkat usia begitu kita kurang ilmu pengurusan kewangan, tak tahu beza antara KEHENDAK dan KEPERLUAN. Jadi kita sering berbelanja lebih dari kemampuan dan tidak membayar hutang tepat pada masanya. Kalau bayar hutang kad kredit pun setakat pembayaran minimum setiap bulan. Betul tak?

Peringat umur begitu, kita baru sahaja tamat belajar, baru mula bekerja sudah tentu gaji tak pernah cukup malah ada antara kita mempunyai hutang pendidikan. Bila tengok gaya hidup kawan yang dah memiliki kereta, kita mula teringin beli kereta dan guna gadget terkini, paling busuk iPhone. Ada pula yang terjebak memenuhi kehendak travel sana sini bersama kawan-kawan..

Bila hutang zaman muda bertimbun-timbun, umur pula dah melebihi Gen-Y baru fikir nak beli rumah, berkahwin dan bersedia untuk persaraan. Itulah antara roda kehidupan yang biasa terjadi. Mujur ada kerja tetap, kalau nasib tak menyebelahi kita, tiba-tiba kena buang kerja? Sudah tiada sumber pendapatan sedangkan sebelum ini hidup bermewah-mewah.. Menyesal takde guna.

Sebelum terlambat, sila berpijak di bumi yang nyata.. Ukur baju di badan sendiri.. Kehidupan pada masa hadapan bergantung kepada cara anda merancang. Pernah dengar Banjamin Franklin berfalsafah : "If you fail to plan, you are planning to fail.."  Maksudnya, jika anda gagal merancang, anda merancang untuk gagal.

Benjamin Franklin


So masih belum terlambat, tahun baru 2020 adalah masa yang sesuai untuk anda teliti semua perbelanjaan dan tetapkan matlamat kewangan anda. Sekiranya anda perlukan pendapat, jangan teragak-agak untuk isi maklumat dalam borang di bawah, saya amat berbesar hati membantu anda.

Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) :


📃  Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000.00

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah.

Tuesday, December 31, 2019

Pencapaian Azam Tahun 2019

- No comments
PENCAPAIAN AZAM TAHUN 2019 | Tahun 2019 hampir melabuhkan tirai.. Apa kata kita ingat semula #throwback awal tahun 2019 lalu.. Ada buat senarai goals / azam yang ingin dicapai?  Kalau ada bagus! Jadi semak semula pencapaian anda setakat hari ini berapa impian menjadi kenyataan atau sekadar angan-angan? 


Goals

Jawapan ada pada diri anda.. Jika masih banyak yang belum terlaksana, kenal pasti halangan dan cuba untuk pecahkan tembok halangan tersebut.

Good luck!




📃 Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000. 00

✅ Jika ada account KWSP, saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah.


Sunday, December 29, 2019

Pelaburan Public Mutual

- No comments
PELABURAN PUBLIC MUTUAL | Ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan pelaburan Unit Amanah / Amanah Saham / Unit Trust ie Public Mutual? Berikut adalah beberapa SOALAN-SOALAN LAZIM yang boleh membantu anda untuk lebih memahami apa itu Public Mutual. 

Semoga beroleh manfaat untuk perancangan hari bersara anda ☔️ 

Public Mutual

✅Soalan 1 - Apa maksud Unit amanah /Amanah Saham / Unit Trust? 

Apa persamaan antara pelaburan amanah saham ASB & amanah saham Public Mutual?
* Public Mutual Berhad PMB adalah seperti ASB iaitu unit amanah cuma beza ASB di bawah PNB (kerajaan) manakala PMB adalah anak syarikat PENUH Public Bank. ASB adalah di bawah PNB dibawah kerajaan, Public mutual adalah syarikat unit trust swasta. 

Berdasarkan historical performance, ASB memberikan dividen terkompoun antara 7% hingga 8% setahun. Manakala Public Mutual antara 10% hingga 15%. Duit di ASB memerlukan 9 hingga 10 tahun untuk sekali ganda. Manakala Public Mutual memerlukan lebih kurang 5 hingga 7 tahun. 

✅Soalan 2 - Apakah dia pelaburan KWSP & Unit Trust?
* Pelaburan KWSP kebanyakannya dilaburkan di sekuriti dan bon kerajaan Malaysia, maka pulangannya adalah rendah berbanding unit trust. Pelaburan di KSWP memerlukan 14 tahun untuk sekali ganda, manakala di unit trust memerlukan 5 hingga 7 tahun. 

✅Soalan 3 - Adakah pelaburan public mutual ini berlandaskan shariah?
* SURUHANJAYA SEKURITI ataupun SC (Security Comission) adalah badan yang memantau isu-isu pelaburan shariah di Malaysia. Setiap syarikat unit amanah PERLU melantik PENASIHAT SYARIAH yang berdaftar di bawah SC. 

Dana yang patuh syariah ini akan dipantau oleh penasihat shariah yang di lantik. Laporan pemantauan ini akan di laporkan kepada pelabur seperti yang terkandung di dalam laporan tahunan. Selain itu senarai unit amanah patuh syariah boleh didapati di dalam website sekuriti komisen

Nota penting: ISU ASB tidak patuh shariah adalah kerana pihak PNB tidak melantik mana-mana PENASIHAT shariah dari SC untuk memantau Dana ASB dan ASB melabur di syarikat yang mempunyai riba iaitu Bank Maybank Conventional melebihi syarat yang ditetapkan 

Setakat ini sahaja perkongsian saya.
Terima kasih, semoga beroleh manfaat.


📃 Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1,000.00 

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah.


Thursday, December 26, 2019

Rancang Persaraan Anda

- No comments
RANCANG PERSARAAN ANDA | Apa bersara? Lambat lagi, aku masih muda sempat kumpul duit.. Iskhh jangan sesekali ada sikap begitu sebab kita tak tahu sebarang kemungkinan yang akan berlaku.. Sekarang pun kita dah mengeluh kos sara hidup semakin meningkat. So takkan takde persediaan?

Walaupun masih jauh lagi perjalanan anda, fikir apa yang anda boleh buat dengan wang anda bila bersara kelak.. Fikirkan impian anda bila sudah tidak bekerja lagi.. Alangkah baiknya ketika itu anda penuhi impian anda yang belum jadi kenyataan disebabkan anda sibuk bekerja dahulu.

Walau apa pun, anda sendiri yang mencorakkan kehidupan anda selepas bersara kelak. Realisasikan impian anda..


Rancang Persaraan Anda



Tak kiralah walau apa impian anda, simpanlah dan mula rancang kewangan anda dari sekarang.

+ Fikirkan berapa jumlah wang yang anda perlukan semasa tempoh persaraan.

+ Buat simpanan dan pelaburan - Ramai pakar kewangan beritahu simpan sekurang-kurangnya 10% dari gaji termasuk simpanan KWSP untuk persediaan hari tua. Kalau nak simpan cash memang susah banyak bukan susah sikit sebab ada sahaja benda nak beli..



Lebih awal lebih baik.. Orang yang bijak akan focus pada simpanan yang boleh menjana untung. Kita biasa sebut compound earnings iaitu duit simpanan anda bertambah contoh melalui dividen dari urusniaga yang sah.


Banyak cara, boleh pilih simpanan dan pelaburan termasuk:
 Employees Provident Fund (EPF)
 EPF i-Invest
 Private Retirement Scheme (PRS)
+ Pelbagai pelaburan seperti unit amanah, stocks, bonds..

Ingat ini bukan simpanan jangka pendek. Kalau nak simpan terus untung besar itu namanya skim cepat kaya!

Pesanan saya, semak semula perancangan kewangan anda, bandingkan dengan simpanan anda. Adakah cukup sepanjang tempoh persaraan anda kelak? Jangan bila bersara nanti takde income dan menyusahkan orang.

Don’t worry, jika masih samar saya sedia membantu..

Kalau bercadang nak melabur di Unit Trust?
Boleh hubungi saya SEGERA melalui email : spendlessinvestmore@gmail.com

Untuk tips Perancangan Kewangan dan info terkini, sila LIKE Facebook Page :
https://www.facebook.com/bijakwangcelikpelaburan


Wednesday, December 25, 2019

Quote Pelaburan #1 : Belanja vs Labur

- No comments
QUOTE PELABURAN #1 : BELANJA vs LABUR | “Ganti perkataan ‘belanja’ dengan ‘labur’ dalam kamus hidup anda dan perhatikan bagaimana ia memberi kesan kepada keputusan harian anda.” - Randy Thio

Spend vs Invest

"Replace the word 'spend' with 'invest' in your vocabulary and notice how it impacts your everyday decisions" - Randy Thio (partner & founder at ideabloke)


Semoga bermanfaat..



📃 Kepada yang berminat untuk pelaburan KWSP (EPF) : Jumlah pengeluaran hanya dari akaun 1. Tak boleh keluar semua, ada had yang telah ditetapkan EPF. Pengiraan mengikut jadual umur yang telah diberikan EPF. 

🔺Minimum pelaburan permulaan ialah RM1000. 

✅ Jika ada account KWSP saya boleh tolong check berapa amaun yang dibenarkan untuk pelaburan unit trust dengan mengisi borang di bawah.

Tuesday, December 24, 2019

Monitor Performance Unit Trust

- No comments
UNIT TRUST TAK PERLU MONITOR PERFORMANCE SETIAP HARISebenarnya pelaburan unit trust tidak memerlukan kita sentiasa memantau @ monitor prestasi unit trust.


Saing vs Investing


Mohon consider & renungkan point saya di bawah :

1⃣ FOKUS KEPADA MATLAMAT JANGKA PANJANG

Unit Trust adalah satu platform simpanan yang direka untuk simpanan jangka panjang seperti persaraan, pendidikan anak, menunaikan haji dan sebagainya.

Contohnya persaraan. Kita mungkin mempunyai 15-20 tahun lagi untuk bersara. Mungkin lebih. Jadi kenapa kita perlu monitor prestasi dana unit trust kita hari2 sedangkan kita perlukan duit persaraan itu lagi 15-20 tahun lagi.

Fokus kepada matlamat dan exit plan anda.

2⃣ BEKERJASAMA DENGAN UNIT TRUST CONSULTANT

Selain memberikan nasihat rundingan tentang unit trust, consultant unit trust juga bertanggungjawab memantau prestasi dana unit trust client mereka dan memberikan laporan & cadangan kepada client mereka.

Sentiasa berhubung dengan consultant unit trust anda untuk sentiasa mengetahui update tentang akaun unit trust anda bila2 masa anda perlukan.

Gunakan khidmat consultant anda sebaik mungkin.

3⃣ DANA UNIT TRUST DIURUSKAN OLEH PAKAR

Anda tak perlu memantau akaun unit trust anda hari2 sebab ianya diuruskan oleh orang yang pakar dan bertauliah dalam bidang pelaburan, kewangan, ekonomi dan pengurusan dana.

Mereka ini dikenali sebagai PENGURUS DANA. Mereka bekerja sepenuh masa membuat kajian, analisa, interview company2, bekerjasama dengan broker2 dan membuat keputusan dalam pemilihan & penilaian saham.

Fokus mereka dalam memastikan setiap dana unit trust di bawah jagaan mereka perform dan untung.

4⃣ UNIT TRUST DILABURKAN DALAM SYARIKAT YANG KUKUH & STABIL
Unit Trust biasanya melaburkan wang pelabur dalam syarikat2 yang kukuh dan stabil seperti Telekom Malaysia, Sime Darby, Top Glove, My EG, Nestle, Petronas, TNB & sebagainya.

Ada ratusan syarikat & perniagaan dilaburkan dalam setiap unit trust untuk memastikan pengagihan risiko dan mengoptimakan keuntungan yang bakal dinikmati oleh pelabur.

5⃣ DIKAWALSELIA OLEH SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Unit Trust dikawalselia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Salah satu peranan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia adalah meluluskan setiap unit trust sebelum dibenarkan dipasarkan dan dilaburkan oleh rakyat Malaysia.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia mempunyai garis panduan dan penilaian yang ketat untuk memastikan setiap dana unit trust selamat untuk dilaburkan oleh orang ramai.

Jadi usah risau. Semua dana unit trust dalam pasaran semuanya telah diluluskan oleh Suruhanajaya Sekuriti Malaysia dan selamat untuk dilaburkan oleh semua orang.

Semoga post kali ini dapat memberikan lebih pencerahan tentang unit trust. Diharapkan anda dapat jadikan unit trust sebagai salah satu platform simpanan anda.

* copy paste dari my Sifu

Social selling expands on the age-old basics of getting to know your customers & meeting their needs. - Jon Ferrara -
Disclaimer: This article is not a specific nor general advice on managing or investing your money. This article does not constitute a recommendation nor does it take into account your investment objectives, financial situation nor particular needs.